Bel ons

Opleiding basisvaardigheden installatietechniek

In samenwerking met MBO Amersfoort bieden wij een opleiding aan voor mensen die graag technische ervaring op willen doen. Het idee om deze opleiding aan te bieden komt voort uit een tekort op de arbeidsmarkt aan technisch personeel.

Met deze opleiding is het mogelijk om in slechts 1 dag per week, gedurende 6 weken, de benodigde vaardigheden en kennis te verkrijgen die nodig zijn in de installatietechniek branche. Dit terwijl je de andere dagen gewoon kunt blijven werken.

Na het afronden van deze opleiding ontvang je de benodigde papieren waarmee je direct aan de slag kunt in de installatietechniek branche!

Opleiding basisvaardigheden installatietechniek inclusief VCA

Het doel van de opleiding basisvaardigheden installatietechniek is om studenten de kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om installatiewerkzaamheden uit te voeren. De opleiding basisvaardigheden installatietechniek is bedoeld voor mensen zonder voorkennis of met beperkte ervaring in de installatietechniek die hun carrière in deze branche willen starten of voortzetten.

Tijdens de opleiding worden alle basisvaardigheden en basiskennis behandeld die nodig zijn om te kunnen werken in de installatietechniek, inclusief de VCA-certificering. Na afronding van de opleiding ontvangen de studenten niet alleen een bewijs van deelname, maar ook het VCA-certificaat, dat verplicht is om in de installatiebranche te mogen werken.

Met deze opleiding kun je als student je kennis en vaardigheden in de praktijk brengen en je klaarmaken voor een carrière in de boeiende wereld van de installatietechniek.

Programma

Voordat je kan starten bij de opleiding wordt er een intake afgenomen bij Flexvak of dit werk daadwerkelijk bij je past. Mocht je geschikt zijn dan vindt er een intake plaats bij MBO Amersfoort, dit is om de kennis van de deelnemers/ klas te bepalen. Zodra dit goed in kaart is gebracht, begint de opleiding en zal op de laatste dag een VCA trainingsdag met aansluitend het examen plaatsvinden.

Basisvaardigheden in installatietechniek die we behandelen

Tijdens de opleiding gaan wij de volgende onderwerpen behandelen:

 • Kennis van materialen en gereedschappen
 • Verschillende soorten leidingwerk, fittingen en bevestigingsmaterialen
 • Werken met de materialen
 • Werken met het benodigde gereedschap voor de verwerking van de materialen
 • Inzicht krijgen welke materialen waarvoor geschikt zijn
 • Het verkrijgen van inzicht in de opbouw van een installatie
 • Leren omgaan met een draadsnij machine
 • Leren buigen van leidingen
 • Welk verpakkingsmateriaal gebruik ik voor welk product en/of leidingsysteem
 • Omgaan met de klant
 • Leren verpakken van draadmateriaal
 • Smelten van kunststof leiding
 • VCA-basis

Lesmateriaal

Tijdens de opleiding wordt praktijk met theorie afgewisseld. Voor de theorie gaat er gebruikgemaakt worden van het studieboek: Basisboek monteur service en onderhoud (ISBN 9990002073069).

Beoordeling en resultaat

Zoals eerder benoemd vindt de beoordeling van de opleiding plaats tijdens de lessen en ontvang je hiervoor een certificaat van deelname. Het VCA-certificaat ontvang je aan de hand van het positief afronden van het VCA-examen.

Studiedruk

In totaal duurt de opleiding 6 dagen van 8 uur per dag. Dit betekent dat je 6 weken lang 1 dag besteed aan jouw opleiding. Echter is er ook een vorm van studiewerk waar je 1 à 2 uur per week voor nodig hebt.

Kosten

Aan de opleiding basisvaardigheden installatietechniek zijn uiteraard kosten verbonden. Maar als je via Flexvak komt werken, nemen wij deze kosten voor onze rekening. Hierdoor krijg jij een mooie kans om kosteloos te starten met jouw carrière in de installatietechniek.

Zo kun jij je richten op het opdoen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om te slagen in deze branche, zonder je zorgen te hoeven maken over de kosten van de opleiding. Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar potentieel te bereiken en met deze regeling maken we deze opleiding toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de installatietechniek.

Opleiding basisvaardigheden installatietechniek en doorgroeimogelijkheden

Met een opleiding basisvaardigheden installatietechniek kunnen studenten verschillende loopbaanmogelijkheden verkennen in de installatietechniek branche. Hieronder volgen enkele voorbeelden van loopbaanmogelijkheden:

 • Installatiemonteur
 • Servicemonteur
 • Werkvoorbereider

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van loopbaanmogelijkheden in de installatietechniek branche. Met een opleiding basisvaardigheden installatietechniek kan jij als student een goede basis leggen voor verdere specialisatie en ontwikkeling binnen deze branche. Daarnaast is het ook mogelijk om door te groeien naar hogere functies of om zelfstandig ondernemer te worden.

Schrijf je nu in en start jouw carrière in de installatietechniek!

Klaar om de eerste stappen te zetten in jouw carrière in de installatietechniek? Schrijf je dan nu in voor de opleiding basisvaardigheden installatietechniek inclusief VCA-certificering en profiteer van deze unieke kans om jezelf te ontwikkelen en aan de slag te gaan in een dynamische en groeiende sector.

Ons team staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van de weg. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over de opleiding en de mogelijkheden bij Flexvak. Wij kijken ernaar uit om samen met jou te werken aan een succesvolle carrière in de installatietechniek!

Aanmelden

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 16 MB, Max. aantal bestanden: 3.
  magnifiercrossmenuchevron-down