Bel ons

Waarom is zonne-energie zo belangrijk?

Waarom is zonne-energie zo belangrijk?

In dit artikel nemen we je mee waarom zonne-energie nu zo belangrijk is voor onze planeet. Allereerst wordt er kort toegelicht wat zonne-energie nu precies is, daarna hoe het werkt en als laatste waarom het goed is voor het milieu.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die opgewekt wordt door de zon in de vorm van warmte en licht. Deze energie kan je omzetten in elektriciteit. Dit kan door gebruik te maken van zonnepanelen of zonnecollectoren. Er zijn nog veel meer dingen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit, maar dit zijn de meest gebruikte manieren in Nederland.

Hoe werkt zonne-energie?

Onze zon stuurt een grote hoeveelheid warmte en energie naar de aarde. Wij kunnen die energie opvangen door zonnepanelen, zodat we dat vervolgens kunnen omzetten in stroom. De zonnepanelen bestaan uit zonnestellen die gemaakt zijn uit materialen die alleen stroom geleidt als er licht op valt. Als er zonlicht op de zonnecel valt, maakt dit elektronen los in het silicium. Wanneer de zon dan schijnt ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit noemen we dan gelijkstroom.

De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer. En die omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom die wij nodig hebben voor in huis. Vanuit de omvormer komt de stroom terecht in de meterkast en daar kun jij dan je lampen mee aandoen.

De energie van de zon kan met een beetje hulp van de zonnecollectoren ook zorgen voor warm water bij je thuis. De collectoren maken namelijk deel uit van een zonneboiler en die zetten zon niet om in energie maar in warmte. De zonnecollector ligt op het dak. Het bestaat eigenlijk uit een paar buizen die gevuld zijn met vloeistof en die wordt warm gemaakt door de zon. De verwarmde vloeistof wordt dan via een leiding van de collector naar de voorraadvat van de zonneboiler. En daar geeft het de warmte af aan het water in het vat. Zo kun je de warmte gebruiken door warm de douchen of om je huis warm te maken.

Zonne-energie is goed voor het milieu

Zonne-energie is een erg duurzame manier om energie op te wekken. En dit komt omdat zonne-energie nooit opraakt. Ook wordt er geen CO2 uitgestoten bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. hebt geen last van afvalproducten en je hebt ook geen last van schadelijke stoffen zoals CO2. Je verbruikt verder ook niks, want je hebt alleen de energie van de zon nodig.

Related posts

magnifiercrossmenuchevron-down